< Blog

Control d´aforament. Quina solució m’interessa?

por Exyt Control /

Control de aforo. ¿Qué solución me interesa?

Volem fer un control d’aforament

Volem fer un control d’aforament: Quines opcions hi ha disponibles a l’hora de calcular el nombre de persones assistents a un esdeveniment? Intentarem identificar a continuació quines solucions són les més habituals i en quines condicions interessa decantar-se per unes o altres.

Al mercat hi ha múltiples mètodes per realitzar un control d’aforament, però depenent de les característiques de l’esdeveniment, el comportament esperat del públic o el tipus de recinte ens decantarem per una solució més precisa, més fiable o més econòmica. Què és l`aforament?

Característiques principals d’un esdeveniment que afecten el tipus de control d’aforament a contractar i opcions que encaixen:

El format:

  • Esdeveniment gratuït: No es realitza cap tipus de validació d’entrades, no se sol lliurar cap polsera i el recompte és directe sobre les persones. Utilitzarem càmeres, clickers o sensors radioelèctrics.
  • Esdeveniment de pagament o amb registre tipus acreditació: En aquests casos és possible fer servir totes les opcions d’un esdeveniment gratuït, però perdríem la traçabilitat del comportament dels assistents. Per això sempre és interessant plantejar solucions híbrides o purament de verificació. Aquestes serien la validació de les entrades, acreditacions o polseres mitjançant, per exemple, PDAs amb lector de codis de barres o xips NFC, o reconeixement biomètric (ull amb RGPD). En qualsevol cas, cal tenir en compte el volum de públic i l’agilitat del servei.

El recinte:

  • Espai obert: Quan el control d’aforament s’ha de fer en un espai difícilment delimitat o obert serà molt complicat fer un recompte als accessos a les zones de conflicte d’aforament, per exemple fires locals, places, etc. En aquests casos ens haurem de plantejar solucions danàlisi dimatge en temps continu o sensors radioelèctrics.

 

  • Recinte tancat: Si l’opció de control de públic és factible en punts d’accés delimitats podrem valorar solucions de clicker electrònic (depenent del volum d’assistència), càmeres de comptatge de persones, a més de les utilitzades en espais oberts.

 

El comportament dels assistents:

  • Flux d’assistents continu i alta rotació d’assistents: El nombre total d’assistents supera ràpidament l’aforament permès a l’espai a controlar, per la qual cosa és absolutament necessari controlar els fluxos d’entrada i sortida en casos de comptatge als accessos o optar per opcions d’anàlisi continuada d’imatge.

 

 

 

  • Volum fitat d’assistents: En aquests casos és habitual que les possibilitats de superar el límit d’aforament siguin reduïdes o nul·les, per la qual cosa solucions sense control de sortida com ara una validació d’entrades per a un concert o l’intercanvi de polseres pot ser una opció completament vàlida.

Assisteix a esdeveniment amb aforament

 

 

Funcionament dels principals serveis de control d’aforament i exemples de solució:

 

Control dassistència: 

  • Quan no hi ha problemes amb el límit de persones al recinte ja que, per norma general, la venda no supera la capacitat permesa i no es requereix disposar de la dada d’aforament en temps real. Un control mitjançant una validació d’entrades o acreditacions és l’opció més recomanable per simplicitat i costos. Obtindrem la dada d’assistència de l’esdeveniment que, en cap cas no superarà l’aforament màxim permès.

 

Control d’entrades i sortides:

  • En els casos en què cal disposar del nivell docupació del recinte en temps real i és possible realitzar un control de fluxos dassistents en els accessos a lesdeveniment. Les opcions recomanades són les automàtiques mitjançant càmera zenital, que fa un recompte d’entrades i sortides simultàniament, o les mecàniques tipus torn; i qualsevol versió de clicker, que consideraríem manuals. A tenir en compte: totes les càmeres incorren en un error de detecció que s’acumula amb el pas de les persones, és a dir, a mesura que augmenti el volum d’assistents, la desviació pot ser elevada; en el cas dels clickers electrònics, l’error depèn de l’habilitat del personal que els utilitza. En qualsevol cas, depenent del pressupost i les característiques de l’esdeveniment ens decantem per una o altra opció.

 

Anàlisi contínua:

  •  Finalment, si hi ha uns espais delimitables per càmeres podríem aplicar solucions de visió automàtica d’anàlisi d’imatge per oferir aforament en temps real. Encara que com qualsevol sistema automàtic i d’anàlisi intel·ligent té un error assumit en el càlcul, aquest no és acumulat. Per tant, si el nivell de precisió és acceptable, l’opció és molt recomanable. També hi ha opcions de seguiment de fluxos de persones com el WiFi Tracking que, encara que ofereixen una informació molt interessant per conèixer el comportament dels assistents a un esdeveniment, cal combinar-los amb alguna altra tecnologia de control per poder valorar-los com a alternativa de control d’aforament.

 

Més endavant entrarem detalladament en les solucions més habituals per controlar l’aforament.

 

Moltes gràcies.

 

Flecha Icono Home

Explica’ns el teu projecte i trobaràs les millors solucions digitals per posar-ho en marxa.

Parlem? (+34) 686 131 421 / oficina@exyt.es 

Comparte esta entrada

Tornar a l’activitat dels esdeveniments a l’era coronavirus

Volver a la actividad de los eventos en la era coronavirus

Acreditació i registre d’assistents

Acreditación y registro de asistentes